Skip to main content

GERONTOLOSKI CENTAR

Opšti cilj ovog projekta je rešavanje problematike trajnog zbrinjavanja starih osoba kojima je neophodan institucionalni smeštaj u gradu Novom Pazaru i susednim opštinama
.

Domsko odeljenje za odrasle i starije “Novi Pazar”  je ustanova socijalne zastite koja je namenjena socijalno- zdravstvenoj zaštiti starih lica, sa očuvanim psiho- fizičkim sposobnostima. Socijalna zaštita starih lica je kompleksan problem svakog društva. Kao rezultat prepoznavanja takvog problema, u Novom Pazaru je, u cilju kvalitetne socijalizacije najstarijih članova zajednice, izgrađen Dom  za stare. Ukupna površina doma iznosi 3.222 m2, a kapacitet je 80 mesta.

Dom  je izgradjen  na inicijativu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, grada Novog Pazara i  Centra za socijalni rad. Sredstva su obezbedili Ministarstvo  rada, zapošljavanja i socijalne politike, NIP i Grad Novi Pazar.

Dom se nalazi u naselju Erozija, udaljen od gradske gužve i buke, okružen zelenilom tako da naši korisnici mogu svoje slobodno vreme iskoristiti za rekreaciju ili društvene igre.

Takođe, dom pruža sve uslove za normalan život i kod nas  sve mora da bude funkcionalno, prijatno i namenjeno svakodnevnim aktivnostima. Organizovane sadnje baštenskog cveća i druge kreativne aktivnosti u prirodi, proslave rodjendana, godišnjica i drugih značajnih datuma, druženje uz  zabavne igre kao što su šah, domine, karte i drugo, čitanje poezije i romana, druženje sa decom u saradnji sa lokalnim vrtićima, zabava uz prisustvo animatora kao i drugih aktivnosti po želji i izboru, sa osvrtom na individualne afinitete korisnika u zavisnosti od starosne dobi i intelektualnog nivoa, redovni izleti do značajnih kulturoloških lokacija u i van grada, sa obezbeđenim grupnim prevozom.Sa početkom rada doma biće obezbeđen stalni stručni i medicinski nadzor lekara, sestara i negovateljica.

U narednom periodu ce se raditi intenzivno na nabavci potrebne opreme koja nedostaje kako bi ustanova nesmetano mogla da počne sa radom.Takođe u narednom periodu ce se raditi na informisanju građana i potencijalnih korisnika o uslovima boravka i uslugama koje pruža naša ustanova.U nekom sledećem periodu radicemo na popunjavanju svih smeštajnih kapaciteta  i obezbeđivanju kompletne opreme, kako bi ustanova bila u stanju da rentabilno ekonomski posluje.

Isto tako  neophodno je umrežavanje socijalnih aktera na rešavanju problema smeštaja starih osoba, prevencija smeštaja kroz edukativno delovanje i podizanje svesti javnosti o problemima starih osoba

TELEFONSKI BROJEVI ZA DOMSKO ODELJENJE ZA SMESTAJ ODRASLIH I STARIH LICA (GERONTOLOŠKI CENTAR)

  • RUKOVODILAC DOMSKOG ODELJENJA
    020 433 500  (tel/fax)
  • PRAVNA SLUŽBA 020 433 311 
  • PRIJAVNICA 020 51 000 70 

Budimo u kontaktu

Gde se nalazimo?

Novi Pazar

ul. Stevana Nemanje 198

Telefon

020 312 633 (centrala) 
020 5 311 807 (direktor)

Radno vreme

Ponedeljak-Petak
08:00 - 15:00